Van faalangst naar ‘yes, ik heb een fout gemaakt’

Regelmatig krijg ik telefoon van ouders om hun kind aan te melden omdat het FAALANGST heeft. Ik zet het woord met opzet in hoofdletters omdat het voor ouders een vreselijk besef en gevoel is wanneer ze merken dat hun kind bang is om fouten te maken. Maar ik zet het ook in hoofdletters omdat het een vreselijk en zwaar woord is, alsof fouten maken falen is. Iedereen maakt fouten, niemand is perfect. Maar waarom zijn steeds meer kinderen bang om die fouten te maken?

Bijna altijd hoor ik dat de school en de leerkrachten heel erg hun best doen. Ze motiveren de kinderen door stickers uit te delen wanneer ze een oefening juist hebben, een applaus wanneer ze het juiste antwoord geven, belonen in plaats van bestraffen. Gelukkig, fantastisch. Maar waarom geen applaus wanneer iemand een fout antwoord geeft? Een sticker voor het vinden van een oplossing voor een fout antwoord?

Gelukkig zijn heel veel ouders, scholen en leerkrachten al zo ver dat ze het goede belonen in plaats van het foute af te straffen. Yes, fouten maken mag!!!!!!!!! Mijn oproep gaat nog een stap verder. Laat ons ook fouten toejuichen want daar kunnen kinderen, en wijzelf ook, uit leren. Fouten maken mag!!! Fouten maken is plezant, want dan kan ik weer iets leren en ben ik weer een stap verder!!!!!